LA FIRA

Primera edició de la Fira de Luthiers de la Cellera de Ter, diumenge 18 de novembre.

Si bé, des de fa anys, la Cellera de Ter és coneguda per la seva important i inquieta escena musical, no fa gaire temps ho era també per la gran quantitat de negocis que giraven entorn de la fusta, un fet que li va valer el sobrenom de Vila del moble.

La Fira de Luthiers, una iniciativa conjunta de l’Ajuntament i del Col·lectiu de músics de la Cellera de Ter, neix doncs amb la intenció de casar aquestes dues vessants, música i fusta. Dos conceptes a primer cop d’ull allunyats entre sí, però que en l’ofici del luthier troben un nexe comú: l’acurat treball artesanal dirigit a la construcció d’instruments musicals.

Així, al llarg de tot el diumenge 18 de novembre, però especialment al matí, la fira comptarà amb la presència duna desena d’artesans luthiers que hi mostraran i posaran a la venda guitarres elèctriques i acústiques, amplificadors, violes, violins, contrabaixos, violes de roda, mandolines, instruments medievals, cordes de tripa naturals, bateries i instruments de vent.

Amb la voluntat de poder disposar d’un espai adequat que dignifiqui aquests instruments, la fira tindrà lloc en sales interiors, totes elles a pocs metres de la plaça de l’Església. S’utilitzaran l’Hotel d’entitats, el convent i capella de la comunitat Vedruna, l’església parroquial i antigues botigues obertes especialment per a l’ocasió.

La fira però, no tan sols comptarà amb la presència de luthiers, sinó que també hi tindran lloc seminaris i tallers que giraran entorn de la construcció artesanal de guitarres i bateries, l’evolució dels instruments de corda des de l’època medieval i on es mostrarà el funcionament, procés d’afinació i rutines de manteniment de pianos i harmòniques.   

Evidentment, també s’han programat concerts de petit format, tots ells amb una vessant didàctica. Hi participaran David Mauricio, Xavi Lozano i alumnes i professors de l’Escola de Música de la Cellera de Ter.

Finalment, durant tot el dia hi haurà oberta una exposició d’instruments a la Sala 2 del CCP i, al llarg de tot el matí, un taller infantil de construcció d’instruments musicals.